Aanbod detail

04075424_1.jpg 04075424_2.jpg 04075424_3.jpg
04075424_1.jpg
04075424_2.jpg
04075424_3.jpg

Te koop: Nienenhoek, 7683 SC Den Ham

€ 245.000,- v.o.n.
Type object Bouwgrond
Perceeloppervlakte 2.400 m²

Algemeen

Aan de rand van het karakteristieke Twentse brinkdorp Den Ham, op de grens met het
“Eerder Achterbroek” en Landgoed Eerde bij Ommen, zeer fraai en rustig gesitueerd
bouwperceel met een oppervlakte van circa 2.400 m², voor de realisatie van een nieuw
te bouwen (droom-)huis met bijbehorend bijgebouw.
Vanaf deze fraaie plek kunt u genieten van een riant uitzicht over de landerijen richting h... Meer informatie
  • Kenmerken
    Alle kenmerken
    Type object Bouwgrond
    Status Verkocht
    Aangeboden sinds Donderdag 24 september 2015

Kenmerken

Overdracht
Referentienummer 8105/4075424
Koopsom € 245.000,- v.o.n.
Status Verkocht
Aangeboden sinds Donderdag 24 september 2015
Laatste wijziging Woensdag 3 mei 2017
Bouw
Type object Bouwgrond
Soort bouw Nieuwbouw
Oppervlaktes en inhoud
Perceeloppervlakte 2.400 m²

Omschrijving

Aan de rand van het karakteristieke Twentse brinkdorp Den Ham, op de grens met het
“Eerder Achterbroek” en Landgoed Eerde bij Ommen, zeer fraai en rustig gesitueerd
bouwperceel met een oppervlakte van circa 2.400 m², voor de realisatie van een nieuw
te bouwen (droom-)huis met bijbehorend bijgebouw.
Vanaf deze fraaie plek kunt u genieten van een riant uitzicht over de landerijen richting het
“Eerder Achterbroek”. De karakteristieke kern van Den Ham met de brink en zijn primaire voorzieningen ligt op circa 5 minuten fietsafstand. De combinatie van enerzijds de rust en anderzijds alle faciliteiten binnen handbereik, maken het uniek om op deze locatie heerlijk “buiten te gaan wonen”.

Bij aankoop van deze bouwkavel geldt er geen enkele verplichting jegens een aannemer m.a.w.
u bent volledig vrij in de keuze van een aannemer. Ook kunt u vanzelfsprekend een volledig
andere woning laten bouwen, binnen het gestelde pakket van eisen van de gemeente Twenterand.
Binnen het huidige bestemmingsplan gelden o.a. de volgende eisen:
Inhoud woonhuis maximaal 750 m3
Oppervlakte ondergeschikte gebouwen maximaal 75 m2
Vergunningsvrij bouwwerk maximaal 30 m2

KOOPSOM: € 245.000,00 V.O.N.

De koopsom is vrij op naam en inclusief:
-21% BTW
-Grondkosten
-Kosten van bodemonderzoek en sonderingen
-Legeskosten t.b.v. bouwvergunning van de in de brochure getoonde woning
-Architect- en constructeurkosten van de in de brochure getoonde woning
-Makelaarscourtage en notariskosten

De koopsom is exclusief:
-Bouwkosten
-Bestrating en tuinaanleg
-Aansluiting op gas, water en elektra
-IBA (riool) systeem
Voor verdere gegevens of interesse verzoeken wij u contact met ons op te nemen:

EERDER ACHTERBROEK
Sinds 1949 is het Eerder Achterbroek in bezit van Natuurmonumenten. Toen was de aankoop niet onomstreden. Vlak na de Tweede Wereld oorlog zag, bij wijze van spreken, half Nederland er nog zo uit. De gidsen van Natuurmonumenten verwijzen tijdens rondleidingen door het gebied hier nog graag naar. Steevast gevolgd door de opmerking: “Inderdaad, half Nederland zag er zo uit. Maar nu is heel Nederland veranderd en alleen het Eerder Achterbroek is hetzelfde gebleven…..”.
Het lijkt er inderdaad op. Ogenschijnlijk is er in het Eerder Achterbroek sinds die tijd niets veranderd. Ogenschijnlijk, ook in het Eerder Achterbroek wordt gewoond en gewerkt. Ook hier zijn de boeren met hun tijd meegegaan. Er zijn ligboxenstallen gebouwd en voedersilo’s aangelegd. Maar, en dat is bijzonder: Het is steeds zorgvuldig gebeurd. Het Eerder Achterbroek is illustratief voor een zorgvuldig rentmeesterschap, van zowel de bewoners als van de eigenaar, de Vereniging Natuurmonumenten.
Het Eerder Achterbroek is een kampenlandschap. In zo’n kampenlandschap liggen de boerderijen verspreid in het landschap. Een kamp is een akker die slechts door één boer werd bewerkt. Deze kampen, of eenmans-esjes, werden aangelegd op de hoger gelegen gronden. Vlakbij de akker verrees de boerderij. De lager gelegen en dus nattere gronden, werden als weidegebied gebruikt. Houtwallen omzomen de verschillende percelen.
In het gebied liggen negen boerderijen. Een precieze datering is niet te geven, maar waarschijnlijk stammen de oudste boerderijen uit de 18e eeuw. Het noordelijk deel van het Eerder Achterbroek, het Eerder Broek, is jonger. Dit is een heideontginning uit het tweede deel van de 19e eeuw. Hier en daar liggen nog wat kleine, niet ontgonnen heideveldjes. Dit deel is onmiskenbaar van latere datum: Het is net wat grootschaliger en rationeler ingericht. De kavels en de wegen zijn veel rechter. De, met pannen gedekte boerderij, die hier ligt, is uit 1878. De beide gebieden worden meestal in een adem Eerder Achterbroek genoemd.
De meeste boerderijen zijn van het zogenaamde langdeeltype. Aan de achterzijde bevinden zich twee grote schuurdeuren waardoor je op de deel komt. Deze deuren zijn iets terug in de gevel geplaatst. Er ontstaat zo een overdekte inham, een zogenaamde “onderschoer”. Alle boerderijen, behalve de 19eeuwse boerderij in het Eerder Broek, hebben een rieten kap. Het hele gebied maakte deel uit van het Landgoed Eerde. De geel-groen beschilderde luiken laten dit nog steeds zien. Nevenzel is de meest kapitale boerderij. In hoofdvorm dateert deze boerderij waarschijnlijk uit de 18e eeuw maar de voorgevel is in ieder geval veel jonger. De jaartalankers laten het jaar 1887 zien. In verhouding tot de rest van de boerderij is deze gevel veel rijker vormgegeven. Het siermetselwerk met ontlastingsbogen en lijstwerk verraden duidelijk de vormwil van een architect.
Een boerderij als De Brakel is minder monumentaal maar wel een veel gaver voorbeeld van een Sallandse boederij met onderschoer. Vooral de ligging is typerend. Het woongedeelte is ligt vrij besloten en van de weg afgekeerd. Logisch, de deel is feitelijk de voorkant van de boerderij. Althans, het gedeelte dat goed bereikbaar moet zijn.
Ook in het Eerder Achterbroek zijn door schaalvergroting boerenbedrijven verdwenen. Enkele boerderijen worden gebruikt door hobby-boeren en een boerderij is een tweede woning geworden. Op vrij kort termijn zal het bedrijf op de boerderij Nevenzel beëindigd worden. En dit wordt dan de eerste boerderij die verkocht gaat worden. Er zijn dan uiteindelijk nog maar 2 volwaardige bedrijven over.

Natuurmonumenten heeft steeds als uitgangspunt gehad dat het boerenbedrijf in het gebied mogelijk moet blijven. De gebouwen zijn steeds aangepast en er zijn in de loop der jaren schuren bijgebouwd. Maar steeds is dit gebeurd in goed overleg tussen eigenaar en pachters. Soms met zeer uiteenlopende resultaten.
Bij boerderij de Nevenzel is enkele decennia geleden een nieuwe ligboxenstal gebouwd. Hierbij is gekozen voor een historiserende stijl. De stal heeft een rieten kap en de wanden zijn betimmerd met houten planken. Bij een andere boerderij is juist gekozen voor een eigentijdse vormgeving. Het stallencomplex ligt een eind van de bestaande boerderij af . Hier is een nieuw erf aangelegd. Maar toch is ook bij deze stallen gekozen voor een traditioneel materiaalgebruik. En zelfs letterlijk streekeigen: het hout van de gevels is afkomstig uit de ernaast gelegen bossen.
Veel aandacht is geschonken aan de inrichting van de boerenerven. Voor elk erf is in overleg met de bewoners een advies opgesteld om de indeling en beplating weer zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat terug te brengen. De sobere uitstraling is zoveel mogelijk gehandhaafd. Voor de erfafscheidingen worden nog steeds ongeverfde houten hekken en gekloofde houten palen gebruikt. De beplanting bestaat voornamelijk uit hagen, fruitbomen, lei-linden en gras. Grenzend aan het voorhuis ligt meestal nog een moestuin. Een bakhuis, put en hooiberg maken het idyllische tafereel compleet.
In overleg en met een goede verstandhouding, dat zijn de sleutelwoorden die kenmerkend zijn voor het beheer van het Eerder Achterbroek. Het Eerder Achterbroek is nog steeds een boerengemeenschap. De meeste bewoners wonen al generaties op hun boerderij. Inderdaad hun boerderij: de families Nevenzel en Brakel bewonen nog steeds de naar hen genoemde boerderijen.
Door de verkoop van de boerderijen kan dit snel veranderen. Ietwat laatdunkend uitgedrukt: “de boeren eruit, de tandartsen erin”. Bij de verkoop zal Natuurmonumenten beperkende maatregelen opnemen in het erfpachtcontract. Erfpacht biedt hiervoor zelfs nog meer mogelijkheden dan een huurcontract.
Verstrekkend is ook het voornemen om voor de verkoop de grote ligboxenstal af te breken. Door de afbraak van deze stal zal de marktprijs van de boerderij stijgen en wat zeker zo belangrijk is: het probleem om een nieuwe functie voor dit bedrijfsgebouw te vinden wordt letterlijk uit de weg geruimd. Het sloopmateriaal zal waarschijnlijk gebruikt worden om de schuren bij boerderij De Brakel te vernieuwen.

Foto's

Brochure(s) en overige bijlagen